Biofeedback & Hartcoherentietraining

Vraag om advies

Biofeedback, Stressmeting & Hartcoherentietraining

Wij bieden naast professionele coaching ook biofeedback aan. Biofeedback is een methode waarbij verschillende lichaamssignalen gemeten en teruggekoppeld worden. Denk hierbij aan: hartslag, ademhaling, vocht in de vingertoppen, handtemperatuur en spierspanning. Deze signalen worden onbewust en automatisch aangestuurd en veranderen op basis van stress en spanning. Wanneer deze stress frequent of chronisch aanwezig is, kan er sprake zijn van een disbalans in het lichaam en een verminderde wisselwerking tussen lichaam en geest. Je lichaam is bijvoorbeeld continu in een staat van alertheid of is juist volledig uitgeput geraakt. Er kunnen dan verschillende klachten optreden, zoals vermoeidheid, onrust, spierpijn, hoge bloeddruk, angstklachten, kort lontje, sombere stemming, etc.

Om samen met jou te werken aan je herstel, is het belangrijk dat we niet alleen oog hebben voor de mentale klachten, maar ook voor de fysieke stresssignalen. Het verbeteren van de balans in je lichaam en de wisselwerking tussen beiden is hierbij het doel. Door middel van biofeedback leer je je eigen lichaamssignalen en stressreacties te signaleren en deze gericht te verminderen.

Bij MindImpact bieden wij de volgende onderdelen aan

Biofeedback stressmeting en hartvariatie

Stressmeting

Met de stressmeting kunnen we meten wat je basis ontspanning is, hoe je reageert op stress en hoe je hiervan herstelt. Dit geeft ons inzicht in het functioneren van je zenuwstelsel en de balans hierin. De stressmeting maakt niet alleen je stressniveau inzichtelijk, maar ook je herstelvermogen. Het geeft aan in hoeverre je de batterij weer op kan laden na een mentale of fysieke inspanning. Als je herstelvermogen verminderd is, raakt na verloop van tijd de balans tussen belasting en belastbaarheid verstoord. Dit kan leiden tot overspanningsklachten of een burn-out. 

De resultaten zullen uitgewerkt worden in een biofeedback stressprofiel. Op basis hiervan krijg je een persoonlijk advies. Onderdeel hiervan kan een biofeedback traject zijn. 

Biofeedback HRV hartcoherentie stress

Biofeedback training

Aan de hand van de stressmeting kan een biofeedback traject ingezet worden om de klachten te verminderen en de balans mentaal en fysiek te herstellen. In deze trainingssessies worden de lichaamssignalen continu gemeten en zichtbaar gemaakt. Je krijgt praktische handvatten en oefeningen mee om hier ook thuis mee aan de slag te gaan. Op deze manier krijg je inzicht in de manier waarop je lichaam reageert op spanning en ontspanning. Je leert door de training signalen te herkennen en beheersen, zodat je stressniveau verminderd en je herstelvermogen verbeterd wordt. 

De biofeedback trajecten zijn veelal kortdurend en bedragen meestal 5 tot 8 sessies.

Hartcoherentie HRV training

HRV / Hartcoherentietraining

Bij hartcoherentie training, ook wel hartvariatie training (HRV) genoemd, gaat het om de samenwerking tussen hartslag en ademhaling. Wanneer deze ritmes samenvallen is de hartcoherentie hoog, wat een teken is van rust en herstel. Stress heeft hier een negatieve impact op, wat gevolgen heeft voor je gezondheid. Er ontstaat een verstoorde balans met uiteenlopende klachten, zoals hoofdpijn, hoge bloeddruk, vermoeidheid en stressklachten. Hartcoherentie training is een bewezen effectieve manier om het lichaam tot ontspanning te brengen en de balans tussen het hart en brein te herstellen. Je gaat zowel tijdens de sessies als thuis hiermee aan de slag.

De training is praktisch, kortdurend en is gemiddeld 4 tot 6 sessies.

Werkwijze

In het biofeedbacktraject wordt je begeleid door een vaste psycholoog. De psychologen bij MindImpact hebben allemaal ruime ervaring mt biofeedback. Een biofeedback traject bij MindImpact is persoonlijk en wordt afgestemd op jouw hulpvraag, jouw klachten en de resultaten van de stressmeting. 

De sessies zijn altijd een-op-een en vinden plaats op onze locatie in Zeist.

Tarieven

Een biofeedback traject bij MindImpact wordt vergoed door jouw werkgever. Op basis van de intake geven wij een advies voor het biofeedback programma samen met het aantal sessies. Dit advies leggen we voor bij jouw werkgever. Na het ontvangen van een akkoord starten wij met het traject.

Natuurlijk kun je je ook bij ons aanmelden zonder werkgever. Wij bieden namelijk ook particuliere trajecten aan. De kosten zullen dan voor eigen rekening komen. Kijk voor meer informatie op Particulieren.

Biofeedback HRV hartcoherentie stress

Herken je deze klachten en wil je actie ondernemen?

N

Slaapproblemen

N

Vermoeidheid

N

Prikkelbaarheid

N

Gespannenheid

N

Lichamelijke klachten

N

Concentratieproblemen

N

Geheugenproblemen

N

Duizeligheid

N

Hoofdpijn

N

Hoge ademhaling

N

Misselijkheid

N

Angst

“De behandeling gaf mij heeft veel inzichten en tools waar ik mee aan de slag kon. Het heeft mij erg geholpen om me weer steviger te voelen en een pad te volgen die bij me past”

Cliënt: vrouw 33 jaar Maarssen

“De behandeling was zeer professioneel en heeft me veel nieuwe inzichten gegeven”

Cliënt: Man 28 jaar Nieuwegein

“Door middel van hartcoherentie training heb ik meer grip gekregen op mijn ademhaling wat me veel rust gegeven heeft”

Cliënt: Man 41 Jaar Utrecht