Biofeedback & hartcoherentietraining

Vraag om advies

Biofeedback, stressmeting & hartcoherentietraining

Wij bieden naast professionele coaching ook biofeedback aan. Biofeedback is een methode waarbij verschillende lichaamssignalen gemeten en teruggekoppeld worden. Denk hierbij aan: hartslag, ademhaling, vocht in de vingertoppen, handtemperatuur en spierspanning. Deze signalen worden onbewust en automatisch aangestuurd en veranderen op basis van stress en spanning. Wanneer deze stress frequent of chronisch aanwezig is, kan er sprake zijn van een disbalans in het lichaam en een verstoorde wisselwerking tussen lichaam en geest. Er kunnen dan verschillende klachten optreden, zoals vermoeidheid, onrust, spierpijn, hoge bloeddruk, angstklachten, kort lontje, sombere stemming, burn-out, enzovoorts.

Om samen met de werknemer te werken aan zijn of haar herstel, is het daarom belangrijk dat we niet alleen oog hebben voor de mentale klachten, maar ook voor de fysieke klachten en het verbeteren van de balans tussen beiden.  

 

Bij MindImpact bieden we de volgende onderdelen aan:

Biofeedback stressmeting en hartvariatie

Stressmeting

Met de stressmeting kunnen we meten wat de basis ontspanning is van de werknemer, hoe deze reageert op stress en hoe hij of zij hiervan herstelt. Dit geeft ons inzicht in de balans tussen lichaam en geest. De stressmeting biedt niet alleen inzicht in het stressniveau, maar ook in het herstelvermogen van de werknemer. Het geeft dus aan in hoeverre de werknemer de batterij weer op kan laden na een mentale of fysieke inspanning. Als het herstelvermogen van de werknemer verminderd is, raakt de balans tussen belasting en belastbaarheid verstoord, wat kan leiden tot burn-out klachten. De stressmeting kan dit voor de werknemer inzichtelijk maken.

De resultaten van de meting worden uitgewerkt in een biofeedback stressprofiel. Op basis hiervan geven we een persoonlijk advies. Onderdeel van dit advies kan een biofeedback traject zijn. Dit zal teruggekoppeld worden naar jou als werkgever.

Biofeedback HRV hartcoherentie stress

Biofeedback training

Op basis de stressmeting kan een biofeedback traject ingezet worden om stress en spanningsklachten te verminderen en de balans te herstellen. In deze trainingssessies worden de lichaamssignalen continu gemeten en zichtbaar gemaakt voor de werknemer.

De werknemer krijgt praktische handvatten en oefeningen om ook thuis aan de slag te gaan. Op deze manier krijgt de werknemer inzicht in de manier waarop zijn of haar lichaam reageert op spanning en ontspanning. De werknemer leert door de training de eigen stressreacties te herkennen en te verminderen, zodat het herstelvermogen verbeterd kan worden.  

Deze trajecten zijn veelal kortdurend en bestaan meestal uit 5 tot 8 sessies.

Hartcoherentie HRV training

HRV / Hartcoherentietraining

Een specifieke vorm van biofeedback is hartcoherentie training. Deze training wordt ook hartvariatietraining (HRV) genoemd. Hierbij gaat het om de balans tussen hartslag en ademhaling. Wanneer deze ritmes samenvallen is de hartcoherentie hoog, wat een teken is van ontspanning en herstel. Stress heeft hier een negatieve impact op, wat op zijn beurt gevolgen heeft voor de gezondheid. Dit kan leiden tot uiteenlopende klachten, zoals hoofdpijn, hoge bloeddruk, vermoeidheid, maagproblemen en stemmingsklachten. Hartcoherentietraining is een bewezen effectieve manier om het lichaam tot rust te brengen en de balans tussen hart en brein te herstellen. De werknemer gaat hier zowel tijdens de sessies als thuis mee aan de slag, waardoor hij of zij werkt aan een duurzaam herstel.

De training is praktisch en bestaat meestal uit 4 tot 6 sessies.

Werkwijze

In de biofeedback behandeling zal de werknemer begeleid worden door een vaste psycholoog. De psychologen bij MindImpact zijn allemaal academisch geschoold en hebben ruime ervaring met biofeedback. Een biofeedbackbehandeling bij MindImpact wordt afgestemd op de werknemer en zijn of haar hulpvraag en klachten. De sessies zijn altijd een-op-een en vinden plaats op onze locatie in Zeist.

Kosten

 Een biofeedback behandeling bij MindImpact is altijd maatwerk. Op basis van de intake en de stressmeting maken wij een behandelplan, waarin ook een advies gegeven wordt voor het behandelprogramma en het aantal sessies . Dit advies samen met de kosten van het traject leggen we voor aan jou als werkgever. Wanneer wij hier een akkoord op hebben ontvangen, zullen we starten met het biofeedback traject.

Praktisch kosten

Herkent je werknemer deze klachten en wil hij of zij actie ondernemen?

N

Slaapproblemen

N

Vermoeidheid

N

Prikkelbaarheid

N

Gespannenheid

N

Lichamelijke klachten

N

Concentratieproblemen

N

Geheugenproblemen

N

Duizeligheid

N

Hoofdpijn

N

Hoge ademhaling

N

Miselijkheid

N

Angst

“De behandeling gaf mij heeft veel inzichten en tools waar ik mee aan de slag kon. Het heeft mij erg geholpen om me weer steviger te voelen en een pad te volgen die bij me past”

Cliënt: vrouw 33 jaar Maarssen

“De behandeling was zeer professioneel en heeft me veel nieuwe inzichten gegeven”

Cliënt: Man 28 jaar Nieuwegein

“Door middel van hartcoherentie training heb ik meer grip gekregen op mijn ademhaling wat me veel rust gegeven heeft”

Cliënt: Man 41 Jaar Utrecht