in een maatschappij waarin we leren dat hoe harder je werkt, hoe beter het is, is het lastig door te hebben wanneer je jezelf hebt overwerkt. Op het moment dat je beseft dat je een burn-out hebt, moet je je realiseren dat het je zelf stappen kan ondernemen om er vanaf te komen. Afhankelijk van de ernst van de burn-out kan het herstel een lang en moeizaam proces zijn. Wees dus geduldig en geef je lichaam en geest alles wat ze nodig hebben om te herstellen.

De volgende stappen zijn belangrijk om te zetten als je wil herstellen:

1. Erkennen

Vaak ben je maar doorgegaan, zelf toen het minder ging. Het is dan ook moeilijk om ineens rustig aan te doen en te accepteren dat je tijd voor jezelf nodig hebt. Je wil niet falen en elke keer wil je toch nog even uit het reserve vaatje tappen.
Belangrijk is dat je het niet ziet als falen. Besef dat iedereen wel eens een punt bereikt waarin dingen te veel worden en het ok is om voor jezelf te kiezen en te gaan zorgen. Praat met mensen die het ook hebben meegemaakt. Luister naar jezelf en naar je lichaam. Het geeft echt aan dat je te veel van jezelf gevraagd hebt.
Je hebt een burn-out en je moet er nu echt wat aan gaan doen!

2. Neem rust

Je heb je voor een lange tijd te veel belast en reserve energie opgebruikt. De ‘last’ die je hebt moeten dragen is groter dan je draagkracht geweest. Je zenuwstelsel is volledig overbelast geraakt. De natuurlijk reactie van je zenuwstelsel is om zoveel mogelijk prikkels buiten te houden. Het dwingt je om rust te nemen. Doe dat dan ook. Doe dingen die je rust geven en die je prettig vindt en laat je niet onder druk zetten door je omgeving of door jezelf. Meld je ziek op je werk of ga halve dagen werken. Alleen op die manier bouw je je reserve weer op. Neem het nemen van rust serieus!

Vaak hebben mensen met stress of burn-out klachten slaapproblemen. Dit heeft te maken met een hormonale disbalans die door overbelasting is ontstaan. Je circadiane ritme is in de war geraakt. Er zijn vaak problemen met inslapen en/of doorslapen. Probeer je lichaam te helpen terug te komen in een goed ritme, waarin het ook weer leert om tot rust te komen, zodat je ook een deel van je herstel in je slaapt pakt. Heb een vast ritme en ga op tijd naar bed, bijvoorbeeld om 22.00u. Bouw de dag af en doe 2 uur voor het naar bed gaan iets ontspannends. Demp de lichten in huis en zet geen apparaten aan die blauw licht hebben. Ventileer dagelijks je slaapkamer en zorg voor een fijne slaapomgeving, waarin het netjes en opgeruimd is. Heb goede gordijnen die verduisteren en je kamer donker maken. Neem als je merkt dat je nog onvoldoende tot rust komt in de avond Valeriaan.

3. Stel prioriteiten

Het is moeilijk om met een drukke agenda van werk en thuis stappen terug te doen. Om toch die keuze voor rust te maken moet je leren prioriteiten te stellen. Vaak hebben we ons aangeleerd om alle ballen in de lucht te houden en van alles te managen. Dit omdat we alles even belangrijk vinden en geen ‘nee’ durven zeggen. Durf nu eens stil te staan bij wat echt belangrijk is. Er valt behoorlijk wat weg op het moment dat je je gezondheid voorop stelt. Dan blijkt namelijk ook dat sommige zaken ook best wel kunnen wachten en niet perse nu gedaan moeten worden.

4. Stel doelen

Het is belangrijk om doelen te stellen. Wat wil je bereiken en wat heb je nodig om je doelen te behalen. Begin klein en blijf dit bij wat je nu nodig hebt. Is je doel het herstel, richt je dan daarop. Maakt vervolgens nieuwe doelen. Kijk daarbij ook naar wat je doelen voor je burn-out waren? Had je die? Of wat zijn je waarden? Wat vind je belangrijk in het leven? Vaak zijn we gedurende de tijd onze waarden uit het oog verloren en er ver van verwijdert geraakt. Richt je leven weer zo in zodat je naar doelen kan werken en dicht bij je eigen waarden blijft.

5. identificeer de bronnen van stress

Ga na wat de oorzaken kunnen zijn van dat je overbelast bent geraakt. Is de werkdruk te hoog geweest? Heb jij te veel hooi op je vork genomen en overal maar ‘ja’ op gezegd? Ben je een perfectionist? Zijn er zaken in je privé leven die voor stress zorgen of veel energie kosten?
Wil je van je klachten afkomen dan is het belangrijk om naar deze factoren te kijken en er wat aan te gaan doen. Zolang de oorzaak niet aanpakt wordt is de kans op herstel klein en is ook de kans op terugval groot.

6. Let op je voeding

We zien vaak dat wanneer je uit balans bent het eetpatroon ook verstoord is geraakt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je overmatig koffie drinkt om je helderder te voelen of veel suikers eet voor meer energie. Of misschien eet je niets meer, omdat je je misselijk voelt of geen eetlust of darmklachten hebt.
Pak op het moment dat je weer wat meer ruimte en rust in je hoofd krijgt, dan ook het eetpatroon aan. Zorg ervoor dat je voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt. Beperkt koffie gebruik en de inname van suikers. Kook elke avond vers met voldoende groenten en eet geen magnetron maaltijden. Ook is het belangrijk om een gezond eet ritme aan te houden. Sla geen ontbijt, lunch of avondeten over. Elke maaltijd is belangrijk. Je lichaam heeft goede voedingsstoffen nodig om te herstellen.

7. Kom in beweging

Voel je dat je wat meer tot rust komt, bouw dan rustig activiteiten op en zorg dat je beweegt. Dat betekent niet dat je fanatiek moet gaan sporten, dat kan je zelfs beter niet doen. In welke mate je het beste kan sporten of bewegen hangt af van de ernst van de burn-out, maar ook van je getraindheid voor de burn-out. Was je een fanatieke sporter dan kan je het sneller oppakken dan iemand die nooit gesport heeft. Kies wanneer je geen sporter bent of te maken hebt met een fikse burn-out dan in eerste instantie voor wandelen. We weten dat bewegen een positief effect heeft op het lichamelijke en mentale herstel. Wil je op een gegeven moment gaan sporten, maar is het lastig voor je om je ertoe te zetten en een plan uit te zetten, zoek dan een personal coach die je daarin goed kan begeleiden.