Trauma is een complex en ingrijpend fenomeen dat iedereen kan treffen, ook werknemers. Het kan voortkomen uit verschillende situaties, zoals een ernstig ongeval, geweld, pesten op het werk, of zelfs uitdagingen buiten de werkomgeving die hun tol eisen. Deze trauma’s kunnen verwoestende gevolgen hebben voor zowel de mentale gezondheid als de prestaties van werknemers. Gelukkig is er een bewezen therapeutische benadering genaamd EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) die kan helpen bij het verlichten van de last van trauma en het herstellen van het welzijn van werknemers.

Het onzichtbare leed van werknemers

Trauma bij werknemers is vaak onzichtbaar. Mensen kunnen erin slagen om hun pijn en angst te verbergen, maar het kan diep van binnen knagen en uiteindelijk hun vermogen om te functioneren belemmeren. Traumatische ervaringen kunnen leiden tot symptomen zoals angst, depressie, flashbacks, woede, en slaapproblemen, allemaal factoren die de prestaties op het werk negatief kunnen beïnvloeden.

EMDR: Een krachtige therapie voor trauma

EMDR is een psychotherapeutische benadering die speciaal is ontwikkeld voor de behandeling van trauma. Het werd voor het eerst geïntroduceerd door Francine Shapiro in de late jaren 1980 en heeft sindsdien veel erkenning en succes gekregen.

Hoe werkt EMDR?

EMDR richt zich op het verwerken van traumatische herinneringen en de bijbehorende emoties. De therapie omvat verschillende stappen:

  1. Geschiedenis en Voorbereiding: De therapeut verzamelt informatie over het trauma en de emotionele reacties van de persoon. Er wordt een veilige omgeving gecreëerd voor de behandeling.
  2. Desensibilisatie: De patiënt wordt gevraagd zich te concentreren op de traumatische herinnering terwijl ze tegelijkertijd een externe stimulus volgen, meestal de vingerbewegingen van de therapeut of tikken. Dit helpt om de emotionele lading van de herinnering te verminderen.
  3. Reprocessing (Herbewerking): Tijdens deze fase wordt de persoon aangemoedigd om nieuwe, positieve overtuigingen te ontwikkelen en deze te koppelen aan de traumatische herinnering.
  4. Evaluatie: De therapie wordt afgesloten met een evaluatie om te zorgen dat de persoon niet langer emotioneel wordt overweldigd door de traumatische herinnering.

EMDR op de werkplek

Het toepassen van EMDR op de werkplek vereist enige zorg en gevoeligheid. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat ze werknemers de juiste ondersteuning bieden en verwijzen naar gekwalificeerde EMDR-therapeuten. Bovendien moet de privacy van de werknemer worden gerespecteerd, aangezien EMDR soms zeer persoonlijke en emotionele ervaringen kan blootleggen.

De voordelen van EMDR op het werk

Het inzetten van EMDR als een hulpmiddel voor werknemers met trauma kan aanzienlijke voordelen hebben voor zowel het individu als de organisatie:

  1. Herstel van Welzijn: EMDR kan helpen bij het verminderen van symptomen van trauma, waardoor werknemers zich beter voelen en beter kunnen functioneren.
  2. Verhoogde Productiviteit: Werknemers die traumagerelateerde symptomen ervaren, kunnen hun werkprestaties verbeteren na EMDR-behandeling, omdat ze zich beter kunnen concentreren en minder last hebben van afleidende angst en flashbacks.
  3. Lager Verzuim: Door werknemers te ondersteunen bij het verwerken van trauma, kan het verzuim als gevolg van psychische gezondheidsproblemen verminderd worden.

Trauma komt vaak voor

Trauma kan iedereen treffen, zelfs op de werkvloer. Werkgevers die begrijpen hoe ze EMDR-therapie kunnen inzetten als een hulpmiddel om werknemers te helpen herstellen, dragen niet alleen bij aan het welzijn van hun personeel, maar kunnen ook de productiviteit en het succes van hun organisatie bevorderen. Het is tijd dat we de impact van trauma serieus nemen en werknemers de steun bieden die ze nodig hebben om te genezen en te gedijen.